Экология
Сабақтың коды Курс аты Сынып Академиялық кредит Cағат Апталық сабақ сағаттары (лекция) Апталық сабақ сағаттары (практика) Апталық сабақ сағаттары (зертханалық)
FE 4387 Азық- түлік экологиясы төртінші курс 5 150 1 1 1
Пәннің сипаттамасы
Қазақ тілі
Сунакбаева Дилара Кахаровна

Құралдар мен жабдықтарды дайындау, метрологиялық –экологиялық қамтамасыз ету, сонымен қатар тіршілік әрекеті қауіпсіздігі салаларындағы мемлекеттік стандарт жүйелерін меңгеруді үйрету. Экологиялық стандарттардың сертификация саласындағы құжаттаманы дұрыс жүргізуге дағдылау.

-

-

Топпен жұмыс, сын тұрғысынан ойлау, миға шабуыл, постер қорғау, топпен жұмыс, Case-study әдісі

11- Азық-түлік қауіпсіздігі туралы мәселелерді қолданады;
22- Азық-түліктің құндылығын және тұтынудың экологиялылығын біледі және бағалайды;
33- Микроорганизмдердің гигиеналық нормативтері біледі;
44- Тамақ өнімдерін пайдаланғанда орын алуы мүмкін кері әсерлерді біледі.
55- Диоксиндер және диоксин тәрізді қосылыстардың, нитраттар мен нитриттердің, пестицидтердің жағымсыз процестері туралы түсініктерін қалыптастырады және меңгереді;
66- Азық-түлік өнімдерінің ауыр металлмен, радиоактивті заттармен ластануының жағымсыз процестері туралы түсініктерін қалыптастырады және меңгереді;
77- Тамақ өнімдерінің экологиялық қасиеттері мен тамақ қалдықтары, оны кәдеге жарату туралы түсініктерін қалыптастырадықолданады.
Haftalık KonuБағалау әдісі
1Тамақтану туралы жалпы мәліметтер және тамақ өнімдеріне қойылатын гигиеналық талаптарАуызша
2Азық-түліктің қауіпсіздігіАуызша
3Азық-түліктің құндылығыАуызша және жазбаша
4Тамақ өнімдері қауіпсіздігінің микробиологиялық көрсеткіштеріАуызша және жазбаша
5Микроорганизмдердің санитарлық-көрсеткіштеріЖазбаша
6Диоксиндер және диоксин тәрізді қосылыстарЖазбаша
7Нитраттар, нитриттер және нитрозоқосылыстартест
8Пестицидтерпрезентация
9Азық-түліктің улы элементтермен ластануыСөздік
10Мал шаруашылығында қолданылатын заттармен және қосылыстармен ластануСөздік
11Азық-түлік өнімдерінің қорғасынмен, мышьякпен, алюминиймен және кадмиймен ластануыАуызша
12Тамақ өнімдерінің мыс, қалайы және хроммен ластануыАуызша
13Азық-түлік шикізаты мен тамақ өнімдерінің радиациялық қауіпсіздігінің негіздеріЖазбаша
14Тұтыну тауарларының экологиялылығыАуызша
15Тамақ қалдықтары және оларды кәдеге жарату ережелерітест
Пәннің оқу нәтижелерімен байланысы
PÇ1PÇ2PÇ3PÇ4PÇ5PÇ6PÇ7PÇ8PÇ9PÇ10PÇ11PÇ12PÇ13PÇ14PÇ15PÇ16PÇ17
Оқулық / Материал / Ұсынылатын ресурстар
11.Н.В. Воронова,А.К. Таныбаева, А.Б. Керімқұлова, А.А. Рысмағамбетова. Азық түлік экологиясы. Оқу-әдістемелік құралы. Алматы.Қазақ университеті, 2019. – 180 б.
22.Б.Р.Қодаров, Ә.Е.Ережепов. Дәнді, жарма және техникалық дақылдар биохимиясы:.-Алматы,2015.-298б.
33. Қоршаған ортаны қорғау мәселелері: тұрақты болашаққа көзқарас. [Текст]. 4.бас. / - Алматы : Дәуір, 2017. - 320 с. Ағылшын тілінен ауд. Абиева Г.Б., Жомартова Г.Ж.
44. А.Ж.Ақбасова, Г.Ә.Саинова. Экология практикумы. Алматы, 2014.
51. Н.Л.Бацукова, Я.Л.Марходский. Гигиена питания.Лабораторный практикум по гигиенической экспертизе пищевых продуктов. Вышэйшая школа; Минск; 2016.- 38с
62. У. Дж. Тиман, М. А. Палладино. Биотехнологияға кіріспе, ҚР ЖОО қауымдастығы, Алматы-2013, 456 бет.
73. А. Д. Акбасова, О. А. Исаков, Г. Саинова. Экологизация сельского хозяйства путем рационального использования вермипродукций и биопрепаратов на их основе,978-601-205-546-7, Алматы-2015, 176-бет