Биотехнология
Сабақтың коды Курс аты Сынып Академиялық кредит Cағат Апталық сабақ сағаттары (лекция) Апталық сабақ сағаттары (практика) Апталық сабақ сағаттары (зертханалық)
USOB4316 Ұлттық сүтқышқылды өнімдердің биотехнологиясы төртінші курс 5 150 1 2 0
Пәннің сипаттамасы
Орыс тілі, Қазақ тілі
Э.Қ.Ибрагимова

Пәннің мақсаты ұлттық сүтқышқылды өнімдер өндірісінде қолданылатын микроорганизмдер, оның ішінде сүтқышқылды бактериялар, ашытқылар, олардың цитологиясы мен химиялық құрамы және биотехнологиялық
ерекшеліктері туралы ғылыми теориялық білімдерін көрсетеді. Пәнді игеру нәтижесінде сүтқышқылды өнімдер
өндірісіндегі қазіргі заманғы биотехнологиялық процестерді ғылыми- зерттеу және ұйымдастыру, тамақ өнеркәсібіндегі биотехнологиялық әдістері мен тәсілдерін жүзеге асыру, оларды практикада қолдану дағдысын қалыптастырады.

Жоқ

Жоқ

Топтық жұмыс, Миға шабуыл, Пікір алмасу, Сын тұрғысынан ойлау

1ОН6- биотехнология саласында ферменттер, вирустар, микроорганизмдер, жануарлар мен өсімдіктердің жасушалық дақылдарын ала отырып, олардың биосинтезін және биотрансформациясын тағам мен басқа да өнеркәсіп салаларында қолдану үшін қажетті озық әдістерді пайдаланады
2ОН 10 - халықшаруашылық салаларындағы биообъектілердің өнімділігін арттыруда озық құрал- жабдықтарды пайдалана отырып, талдаудың ұлттық экологиялық қауіпсіздік, уыттылық талаптарына сәйкес биотехнологиялық препараттар өндірісінде тиімді технологияларды іске асырады
Haftalık KonuБағалау әдісі
1Сүттің химиялық құрамы мен қасиетіЖазбаша
2Сүт өнімдерінің түрлеріЖазбаша
3Сүт өнімдерін өндіру кезіндегі залалсыздандырудын түрлері жəне оларды қолдануЖазбаша
4Сиыр сүтінің құрамындағы құнды заттар (ақуыздар, көмірсулар, дәрумендер)Жазбаша
5Жылқы сүтінің құрамындағы құнды заттар (минералды заттар, липидтер, ферменттер)Жазбаша
6Түйе сүтінің құрамындағы құнды заттар (минералды заттар, липидтер, ферменттер)Жазбаша
7Қой және ешкі сүтінің құрамындағы құнды заттар (минералды заттар, липидтер, ферменттер)Жазбаша
8Шұбат тұрлері, дайындау технологиясыЖазбаша
9Қымыздың түрлері мен дайындау технологиясыЖазбаша
10Айран дайындаудың технологиясыЖазбаша
11Сары май мен ірімшік дайындау технологиясыЖазбаша
12Балмұздақ пен сүттен дайындалатын балалар сусындарының ерешеліктеріЖазбаша
13Балаларға дайындалатын сүт тағамдарыЖазбаша
14Сүт өнімдерін өндіру кезінде кездесетін ақауларЖазбаша
15Құрғақ сүт өнімдерін дайындау технологиясы
Пәннің оқу нәтижелерімен байланысы
PÇ1PÇ2PÇ3PÇ4PÇ5PÇ6PÇ7PÇ8PÇ9PÇ10PÇ11PÇ12PÇ13PÇ14PÇ15
Оқулық / Материал / Ұсынылатын ресурстар
1Биотехнология нысандары. Оқу құралы. Г. И. Исаев , А. Т. Мусабеков , Э. К. Ибрагимова. - Түркістан : Тұран, 2021.
2Тағамдық өнімдерді санитарлы-микробиологиялық бақылау: оқу-əдістемелік құрал. Г.Ж. Абдиева, А.С. Кистаубаева, И.С. Савицкая. − Алматы, 2020
3Тағамдық биотехнологиядан әдістемелік нұсқаулық /Р.Ж. Бержанова, Т.Д. Мукашева, Р.К. Сыдыкбекова [және т.б.]. – Aлмaты: Қaзaқ университеті, 2018.
4Тағам биотехнологиясы: Х. Х. Мақажанова, Ж. Т.Лесова, С. А. Надирова. Оқулық. «Дəуір», 2012
5Кабылбекова, Г.К.Тағам биотехнологиясы : Электрондық оқулық . . - Қарағанды: ҚарМТУ, 2015.
6Жалпы тамақ өндірісінің технологиясы пәніне арналған зертханалық оқу құралы. Усембаева Ж.К., Шаншарова Д.А., Альменова А.С. / – Алматы: Lem баспасы, 2015
7Тағам жəне биотехнологиялық өндірістерінің микробиологиялық негіздері: Ж. Т. Лесова жəне т.б. Оқулық. / Алматы, 2013.