Биотехнология
Сабақтың коды Курс аты Сынып Академиялық кредит Cағат Апталық сабақ сағаттары (лекция) Апталық сабақ сағаттары (практика) Апталық сабақ сағаттары (зертханалық)
TB 3312 Тағам биотехнологиясы Үшінші курс 6 180 1 2 0
Пәннің сипаттамасы
Орыс тілі, Қазақ тілі
Э.Қ.Ибрагимова

Пәннің мақсаты тағам биотехнологиясының даму кезеңдері мен микроорганизмдерді өндірісте қолдану аспектілері, басты мәселелері және биотехнологиялық саланың құрылымы мен негізгі өндіріс көздерін ұйымдастыру ерекшеліктерін қарастыру. Пәнді игеру нәтижесінде микробтық синтез өнімдерін өндірудің жалпы биотехнологиялық схемасында ашыту, нан пісіру, сүт, ет өңдеу, алкогольді, алкогольсіз өндірісінде өнім түрлеріне
микробиологиялық зерттеу тәсілдері арқылы талдау жасау дағдыларын меңгертеді.

Экология биотехнология

Биотехнология негіздері

learning and study, дамыта оқыту әдісі, Модульдік оқыту технологиясы, баяндау, пікір алмасу, Пікірталасу, проблемалық әдістер

1ОН6- биотехнология саласында ферменттер, вирустар, микроорганизмдер, жануарлар мен өсімдіктердің жасушалық дақылдарын ала отырып, олардың биосинтезін және биотрансформациясын тағам мен басқа да өнеркәсіп салаларында қолдану үшін қажетті озық әдістерді пайдаланады
2ОН 10 - халықшаруашылық салаларындағы биообъектілердің өнімділігін арттыруда озық құрал- жабдықтарды пайдалана отырып, талдаудың ұлттық экологиялық қауіпсіздік, уыттылық талаптарына сәйкес биотехнологиялық препараттар өндірісінде тиімді технологияларды іске асырады
Haftalık KonuБағалау әдісі
1Тағам биотехнологиясының даму тарихыЖазбаша
2Аралас сүт қышқылды жəне спиртті ашыту өнімдерін алуЖазбаша
3Нан пісіру өндірісі. Ұндағы микроорганизмдер.Жазбаша
4Нан ашытқысын өндіруЖазбаша
5Сүт және сүт өнімдерінің өндірісі. Сүт қышқылы ашу үдерісіЖазбаша
6Микробиологиялық зертханадағы жабдықтар. Өндірістегі инфекцияның негізгі көзіЖазбаша
7Спирт жəне арақ-ликер өндірісіЖазбаша
8Сыра қайнату жəне алкогольсіз өндірісіЖазбаша
9Шарап өндірісіЖазбаша
10Кондитерлік өндірісЖазбаша
11Микроорганизмдерді өнеркәсіптерде қолдану. Ашыту арқылы өнім алуЖазбаша
12Ет өндірісіЖазбаша
13Суыған, тоңазытылған еттердің микрофлорасы. Құс етінің және шұжық өндірісінің микрофлорасы.Жазбаша
14Ашытылған жəне тұздалған өнімдер өндірісіЖазбаша
15Консервіленген жəне кептірілген көкөністер өндірісіЖазбаша
Пәннің оқу нәтижелерімен байланысы
PÇ1PÇ2PÇ3PÇ4PÇ5PÇ6PÇ7PÇ8PÇ9PÇ10PÇ11PÇ12PÇ13PÇ14PÇ15
Оқулық / Материал / Ұсынылатын ресурстар
1Биотехнология. Оқу құралы. / Ә. Н. Халила, М. Ж. Бейсебаев, Т. А. Жүнісов. - Шымкент : Отырар, 2015
2Биотехнология. Оқу құралы. / О. Қ. Қарабала-ұлы. - Алматы : TechSmith, 2022.
3Тағамдық биотехнологиядан әдістемелік нұсқаулық /Р.Ж. Бержанова, Т.Д. Мукашева, Р.К. Сыдыкбекова [және т.б.]. – Aлмaты: Қaзaқ университеті, 2018.
4Тағамдық өнімдерді санитарлы-микробиологиялық бақылау: оқу-əдістемелік құрал. Г.Ж. Абдиева, А.С. Кистаубаева, И.С. Савицкая. − Алматы, 2014
5Технологическое оборудование предприятий общественного питания. В.П. Золин.Учебник. Москва 2014.