Биология (Жаратылыстану ғылымдары)
Сабақтың коды Курс аты Сынып Академиялық кредит Cағат Апталық сабақ сағаттары (лекция) Апталық сабақ сағаттары (практика) Апталық сабақ сағаттары (зертханалық)
SZA 6311 Өндірістік микробиология Үшінші курс 5 150 1 2 0
Пәннің сипаттамасы
Қазақ тілі
А.К.Убайдуллаева

Микробтық популяциялардың қызмет етуі және оларды өнеркәсіптік өндіріс жағдайында басқару мүмкіндігі
туралы негізгі түсініктерін қалыптастыру. Оқу курсы өнеркәсіптік өсіру объектілері ретінде микроорганизмдер
туралы білімді қалыптастырады. Пән тағамдық өнімдердің микробиологиялық өндірісінің және микробтан шыққан
кейбір биологиялық белсенді заттардың негізгі технологиялық сызбаларын зерттеуге бағытталған.

Сельскохозяйственная селекция

Биология клетки

Топтық жұмыс,Миға шабуыл,Пікір алмасу,Сын тұрғысынан ойлау

1ОН 5 -іздестіру-зерттеу қызметінің дағдыларын меңгереді, зерттеу нәтижелерін талдайды, жинақтайды, зерттеудің теориялық және эксперименттік әдістерін қолдану дағдыларын қалыптастырады.; - Экспериментті өз бетінше жүргізеді; алынған деректерді өңдейді және қорытынды жасайды
2ОН 10 - зерттеу жұмыстарының нәтижелерін статистикалық өңдеуді жүргізеді; - ғылыми тәжірибені жобалау, талдау және әзірлеу нәтижелерін жинақтайды
3ОН 11 - биологиялық объектілер туралы терең білімі бар; - процестер мен құбылыстардың заңдылықтарын бағалайды, іс жүзінде қолдану қабілетін көрсетеді
Haftalık KonuБағалау әдісі
1Микробтық метаболизмге негізделген тамақ өндірісі.Ауызша және жазбаша
2Тамақ өндірісіндегі өндірістік микробиологияАуызша және жазбаша
3Медицинада өндірістік микробиология өнімдерін қолдану.Ауызша және жазбаша
4Экологиялық биотехнологияда өндірістік микробиология өнімдерін пайдалану.Ауызша және жазбаша
5Микроағзалармен антибиотиктердің биосинтезделуін жоғарылату жолдары.Ауызша және жазбаша
6Өндірістік микробиологияның негізгі мақсаты мен міндеттері. Даму тарихы.Ауызша және жазбаша
7Ферменттер, дәрумендер және амин қышқылдарын алудың микробиологиялық процестері.Ауызша және жазбаша
8Микроағзалардың иммобилизацияланға н жасушалары және оларды қолдану.Ауызша және жазбаша
9Ауыл шаруашылығында өндірістік микробиология өнімдерін пайдалану.Ауызша және жазбаша
10Спирттік ашу мен сүтқышқылды ашу үдерістеріндегі микроағзалардың рөлі.Ауызша және жазбаша
11Көмірсулардан органикалық қышқылдарды алу.Ауызша және жазбаша
12Вакциналар, бактериофагтар және адам микрофлорасын қалпына келтіретін препараттар өндірісіАуызша және жазбаша
13Практикалық маңызды заттардың продуценттері – микроағзалар селекциясы. Генетикалық инженерияны микроағзалардың пайдалы штаммдарын алу үшін қолдану.Ауызша және жазбаша
14Азотфиксациялаушы бактериалды препараттарды алу.Ауызша және жазбаша
15Микроағзалармен материалдардың зақымдану белгілеріАуызша және жазбаша
Пәннің оқу нәтижелерімен байланысы
PÇ1PÇ2PÇ3PÇ4PÇ5PÇ6PÇ7PÇ8PÇ9PÇ10PÇ11PÇ12PÇ13
Оқулық / Материал / Ұсынылатын ресурстар
1Санитарно-микробиологическая характеристика воды. Количественный и качественный состав. Учебное пособие. / М. У. Дусмагамбетов, А. М. Дусмагамбетова. - Алматы : Эверо, 2023
2Экология микроорганизмов. Учебно- методическое пособие / Игнатова Л.В. ; Сыдыкбекова Р.К., Бержанова Р.Ж. - Алматы : Қазақ ун-ті, 2020
3Ергалиев, А.С. Микробиология: Учебное пособие. - Уральск: РИЦ ЗКГУ, 2016. .  http://rmebrk.kz
4О.В.Прунтова, О.Н.Сахно. Лабораторный практикум по промышленной микробиологии. Владимир 2015. (CD-ROM). Library.ayu.edu.kz.