Биология (Жаратылыстану ғылымдары)
Сабақтың коды Курс аты Сынып Академиялық кредит Cағат Апталық сабақ сағаттары (лекция) Апталық сабақ сағаттары (практика) Апталық сабақ сағаттары (зертханалық)
SM3301 Санитарлық микробиология Үшінші курс 5 150 1 2 0
Пәннің сипаттамасы
Қазақ тілі
К.К.Байтурсинов

Түрлі аурулар қоздырғыштары болып табылатын патогенді микроорганизмдер мен вирустар, сондай-ақ жануарларды зақымдай алатын, азық-түлік өнімдерінің бүлінуін тудыратын қоршаған ортадағы микроорганизмдердің теориялық және практикалық негіздерін қалыптастыру. Оқу курсы су, ауа, топырақ, сүт және ет өнімдерін зерттеудің санитарлық- бактериологиялық әдістерінің әдіснамалық негіздерін қалыптастырады. Пән сыртқы орта объектілерінің санитарлық-гигиеналық күйін зерттеуге бағытталған.

Ауылшаруашылық селекциясы

Клетка биологиясы

Топтық жұмыс, Миға шабуыл, Пікір алмасу, Сын тұрғысынан ойлау

1ОН 4 - Жаратылыстану ғылымдарының мәселелерді шешуде теория мен мен практиканы ұштастырады, зерттеушілік дағдыларын қалыптастырады; -білімін қолдану тәжірибесінде кәсіби қызметінің тиімділігін арттырады
2ОН 9 -- биологиялық объектілерді бақылау, таксономиялық жіктеу, салыстыру, суреттеу біліктерін көрсетеді; - теория мен тәжірибеде алған білімдері мен практикалық дағдыларын зерттеу жұмыстарында үйлестіреді
3ОН 11 - биологиялық нысандар туралы білімді терең меңгереді; -үдерістер мен құбылыстардың заңдылықтарын бағалай алады, іс жүзінде қолдану қабілетін көрсетеді
4ОН 12 -табиғи ресурстарды тиімді пайдалану мен қорғау заңдары мен, принциптерін және ережелерді талдайды, қорғау бойынша іс- шараларды ұйымдастырады
Haftalık KonuБағалау әдісі
1Санитарлық микробиология пәні, даму тарихы, мақсаты мен міндеттері.Жазбаша
2Патогенді микроағзаларға жалпы сипаттамаЖазбаша
3Қоршаған ортадағы микроағзаларғатүрлік сипаттамаЖазбаша
4Судың санитарлық- микробиологиялық көрсеткіштеріЖазбаша
5Ауа микрофлорасының ерекшеліктері.Жазбаша
6Микроағзалармен антибиотиктердің биосинтезделуін жоғарылату жолдары.Жазбаша
7Қоршаған ортадағы объектілердің санитарлық, гигиеналық жағдайының микробиологиялық көрсеткіштеріЖазбаша
8Тағам токсикоинфекцияларын, ішек инфекциялық аурулары мен тағамды токсикоз ауруларын қоздырушылар.Жазбаша
9Азық-түлік өнімдерінің санитарлық- көрсеткіштеріЖазбаша
10Топырқтың санитарлық- микробиологиялық көрсеткіштері .Жазбаша
11Ет және еттен жасалған өнімдердің микробиологиясыЖазбаша
12Жеке тұрмыстық заттар мен адам ағзасындағы санитарлық- бактериологиялық көрсеткіштеріне сипаттамаЖазбаша
13Сүт және сүт өнімдерінің санитарлық- көрсеткіштеріЖазбаша
14Адамның микробиотасы. Ауыз қуысының микрофлорасыЖазбаша
15Адам ағзасының микрофлорасын қалпына келтіретін препараттар өндірісі.Жазбаша
Пәннің оқу нәтижелерімен байланысы
PÇ1PÇ2PÇ3PÇ4PÇ5PÇ6PÇ7PÇ8PÇ9PÇ10PÇ11PÇ12PÇ13
Оқулық / Материал / Ұсынылатын ресурстар
1Санитарлық микробиология. Оқу құралы Г. М. Салхожаева. - Алматы : TechSmith, 2022
2Н. И. Жапаркулова, А. К. Амирова, А. Н. Аралбаева, Р. С. Утегалиева Тағамдық және санитарлық микробиология. Оқу құралы- Алматы : Лантар Трейд, 2020
3С. Б. Ахметова, Л. Г. Филатова [и др.]. Санитарлық микробиология. Оқу-әдістемелік нұсқау - А. : Эверо, 2014.
4С. Б. Ахметова, Л. Г. Филатова, Г. А. Абдулина, Ж. С. Сайлау, Ә. Қ. Кабдуова Санитарлық микробиология. Оқу-әдістемелік нұсқауы- Алматы : Эверо, 2023.
5Н.И. Жапаркулова, А.К. Амирова, А.Н. Аралбаева, Р.С. Утегалиева Тағамдық және санитарлық микробиология Тағам өндірісі мамандарға арналған: Оқу құралы. ҚР Білім және ғылым министрлігі, Алматы технологиялық университеті. - Алматы: АТУ, 2019. http://rmebrk.kz