Биотехнология
Сабақтың коды Курс аты Сынып Академиялық кредит Cағат Апталық сабақ сағаттары (лекция) Апталық сабақ сағаттары (практика) Апталық сабақ сағаттары (зертханалық)
ОМ 4295 Өнеркәсіптік микробиология Үшінші курс 5 150 1 2 0
Пәннің сипаттамасы
Орыс тілі
А.К.Убайдуллаева

Микробтық популяциялардың қызмет етуі және оларды өнеркәсіптік өндіріс жағдайында басқару мүмкіндігі
туралы негізгі түсініктерін қалыптастыру. Оқу курсы өнеркәсіптік өсіру объектілері ретінде микроорганизмдер
туралы білімді қалыптастырады. Пән тағамдық өнімдердің микробиологиялық өндірісінің және микробтан шыққан
кейбір биологиялық белсенді заттардың негізгі технологиялық сызбаларын зерттеуге бағытталған.

Сельскохозяйственная селекция

Биология клетки

Топпен жұмыс, блиц-сұрақтар, сын тұрғысынан ойлау, миға шабуыл, кейс-стадий.

1ОН 5 -іздестіру-зерттеу қызметінің дағдыларын меңгереді, зерттеу нәтижелерін талдайды, жинақтайды, зерттеудің теориялық және эксперименттік әдістерін қолдану дағдыларын қалыптастырады.; - Экспериментті өз бетінше жүргізеді; алынған деректерді өңдейді және қорытынды жасайды
2ОН 10 - зерттеу жұмыстарының нәтижелерін статистикалық өңдеуді жүргізеді; - ғылыми тәжірибені жобалау, талдау және әзірлеу нәтижелерін жинақтайды
3ОН 11 - биологиялық объектілер туралы терең білімі бар; - процестер мен құбылыстардың заңдылықтарын бағалайды, іс жүзінде қолдану қабілетін көрсетеді.
4ОН 13 - табиғи ресурстарды ұтымды пайдалану мен қорғаудың заңдарын, қағидаттары мен ережелерін талдайды, қорғау жөніндегі іс- шараларды ұйымдастырады
Haftalık KonuБағалау әдісі
1Өндірістік микробиологияның негізгі мақсаты мен міндеттері. Даму тарихы.Жазбаша
2Микробтық метаболизмге негізделген тамақ өндірісі.Жазбаша
3Тамақ өндірісіндегі өндірістік микробиологияЖазбаша
4Медицинада өндірістік микробиология өнімдерін қолдану.Жазбаша
5Ауыл шаруашылығында өндірістік микробиология өнімдерін пайдалану.Жазбаша
6Микроағзалармен антибиотиктердің биосинтезделуін жоғарылату жолдары.Жазбаша
7Практикалық маңызды заттардың продуценттері – микроағзалар селекциясы. Генетикалық инженерияны микроағзалардың пайдалы штаммдарын алу үшін қолдану.Жазбаша
8Ферменттер, дәрумендер және амин қышқылдарын алудың микробиологиялық процестері.Жазбаша
9Микроағзалардың иммобилизацияланға н жасушалары және оларды қолдану.Жазбаша
10Спирттік ашу мен сүтқышқылды ашу үдерістеріндегі микроағзалардың рөлі.Жазбаша
11Көмірсулардан органикалық қышқылдарды алу.Жазбаша
12Вакциналар, бактериофагтар және адам микрофлорасын қалпына келтіретін препараттар өндірісіЖазбаша
13Экологиялық биотехнологияда өндірістік микробиология өнімдерін пайдалану.Жазбаша
14Азотфиксациялаушы бактериалды препараттарды алу.Жазбаша
15Микроағзалармен материалдардың зақымдану белгілеріЖазбаша
Пәннің оқу нәтижелерімен байланысы
PÇ1PÇ2PÇ3PÇ4PÇ5PÇ6PÇ7PÇ8PÇ9PÇ10PÇ11PÇ12PÇ13PÇ14PÇ15
Оқулық / Материал / Ұсынылатын ресурстар
1Санитарно-микробиологическая характеристика воды. Количественный и качественный состав. Учебное пособие. / М. У. Дусмагамбетов, А. М. Дусмагамбетова. - Алматы : Эверо, 2023
2Экология микроорганизмов. Учебно- методическое пособие / Игнатова Л.В. ; Сыдыкбекова Р.К., Бержанова Р.Ж. - Алматы : Қазақ ун-ті, 2020
3Ергалиев, А.С. Микробиология: Учебное пособие. - Уральск: РИЦ ЗКГУ, 2016. .  http://rmebrk.kz
4О.В.Прунтова, О.Н.Сахно. Лабораторный практикум по промышленной микробиологии. Владимир 2015. (CD-ROM). Library.ayu.edu.kz.
5Царева В.Н. Микробиология, вирусология и иммунология. Москва 2016
6Тлепов А.А. Микробиология: Учебное пособие для вузов. - Алматы: ИП 'Отан', 2014. \ http://rmebrk. kz/ book/1161963