Сабақтың коды | Курс аты | Сынып | Академиялық кредит | Cағат | Апталық сабақ сағаттары (лекция) | Апталық сабақ сағаттары (практика) | Апталық сабақ сағаттары (зертханалық) |
---|---|---|---|---|---|---|---|
ME 3306 | Инженерлік энзимология | Үшінші курс | 5 | 150 | 1 | 2 | 0 |
Пән ферменттердің
қасиеттері, ферментативті
катализ ерекшеліктері,
жасушадағы
биохимиялық
реакциялардың реттелуі
және тәжірибелік іс-
әрекеттегі функциясын
айқындайды. Пәнді игеру
нәтижесінде білімгер
ферменттерді
иммобилдеудің ғылыми
әдістерінің нәтижелерін
сараптай алу,
биологиялық және
ферментативті катализ
ерекшеліктерін, сонымен
қатар ферменттердің
белсенділігін реттеудің
негізгі механизмерін
салыстыру,биокатализато
р ретінде ферменттерді
қолдану және олардың
белсенділігін бағалаудың
құрылымын әзірлеу
қабілетін меңгертеді.
Жоқ
Жоқ
баяндау, пікір алмасу,
пікірталасу,
проблемалық әдістер.
1 | ОН 6 – Тірі ағзадағы заттардың биохимия- лық функциясы мен молекулалық құрылы- мының өзара байла- нысын тәжірибелерді жүргізу арқылы талдайды. |
2 | ОН 9 - Нано-, биотех- нологиялардың клеткалық инженерия нәтижелерін қолдануда микробиологиялық синтез әдістерін таңдайды. |
Haftalık Konu | Бағалау әдісі | |
---|---|---|
1 | Инженерлік энзимологияның даму тарихы және міндеттері. | Ауызша және жазбаша |
2 | Ферменттердің қасиеттері, классификациясы және номенклатурасы. Ферменттерге немесе ферменттік кешендерге негізделген қасиеттері белгілі биоорганикалық катализаторларды жобалау және олардың негізінде әртүрлі тиімді және экологиялық таза заттарды әзірлеу. | Ауызша және жазбаша |
3 | Ферменттердің қайнар көздері: өсімдік және жануарлар ұлпалары. Ферменттерді алудың микробиологиялық әдісі: артықшылықтары: ферменттер ауқымы, ферменттік жүйелерді және өндірілетін препараттардың құрамын бақылау мүмкіндігі, микроорганизмдердің көбеюінің жоғары жылдамдығы. | Ауызша және жазбаша |
4 | Продуценттерді скринингтеу әдістері, жаңа фермент продуценттерін құрудағы гендік инженерия. | Ауызша және жазбаша |
5 | Ферменттердің табиғаты: ферменттер күрделі белоктар мен рибозимдер. Ферменттердің қасиеттері: ферменттердің спецификасы мен белсенділігі. Әрекет бірліктері (E немесе U) | Ауызша және жазбаша |
6 | Ферменттік препараттар биотехнологиясы: беттік әдіспен ферментті препараттарды алудың негізгі кезеңдері: субстраттар. Продуценттер, номенклатура және биосинтез шарттары. Ферменттік препараттарды тазарту әдістері. | Ауызша және жазбаша |
7 | Гидролитикалық ферменттер түзетін саңырауқұлақтар. Микромицет саңырауқұлақтары негізіндегі өндірістің негізгі кезеңдері. | Ауызша және жазбаша |
8 | Деструкторлардың микроорганизмдерінің химиялық құрамы. | Ауызша және жазбаша |
9 | Табиғи немесе синтетикалық материалдардың бетіне ферменттерді иммобилизациялау, полимерлі материалдарға, қуыс талшықтарға және мембраналық капсулаларға қосу, химиялық айқастыру Иммобилизация әдістері. Иммобилизацияланған ферменттердің артықшылықтары. | Ауызша және жазбаша |
10 | Тамақ өнеркәсібінде және ауыл шаруашылығында биокаталитикалық процестерді қолдану. Ашыту технологияларында және шай өндірісінде қолданылуы. | Ауызша және жазбаша |
11 | Жұқа органикалық синтезде иммобилизацияланған ферменттерді қолдану. Ферменттердің медицинада қолданылуы. Аналитикалық мақсатта ферменттік препараттарды қолдану. | Ауызша және жазбаша |
12 | Ферменттердің медицинада қолданылуы. | Ауызша және жазбаша |
13 | Терең әдісті қолданып ферменттік препараттарды алудың негізгі кезеңдері: субстраттар. Продуценттер, номенклатура және биосинтез шарттары. Ферменттерді алудың терең әдісінің схемалық схемасы. Ферменттік препараттарды тазарту әдістері. | Ауызша және жазбаша |
14 | Экстремалды жағдайлардағы ферменттер. | Ауызша және жазбаша |
15 | Иммобилизацияланған ның антигендік және иммуногендік қасиеттері ферменттер. | Ауызша және жазбаша |
PÇ1 | PÇ2 | PÇ3 | PÇ4 | PÇ5 | PÇ6 | PÇ7 | PÇ8 | PÇ9 | PÇ10 | PÇ11 | PÇ12 | PÇ13 | PÇ14 | PÇ15 |
---|