Биотехнология
Сабақтың коды Курс аты Сынып Академиялық кредит Cағат Апталық сабақ сағаттары (лекция) Апталық сабақ сағаттары (практика) Апталық сабақ сағаттары (зертханалық)
LMZhMDP 3247 Биотехнологиялық өндірістерді микробиологиялық бақылау Үшінші курс 5 150 1 2 0
Пәннің сипаттамасы
Орыс тілі, Қазақ тілі
Э.Қ.Ибрагимова

Пәннің мақсаты биотехнологиялық өнеркәсіптік микробиологияда бақылаудың негіздерін,технологиялық схемасын және өндірістік процестердің ықтимал ластану көздерін, себеп салдарын меңгеру. Пәнді игеру нәтижесінде биотехнологиялық процестердің асептикалық жағдайларын инженерлік-техникалық қамтамасыз ете отырып,
микробиологиялық бақылаудың құрылымы мен биотехнологиялық процестерді басқаруды ұйымдастырады.
Отандық өндірістегі дайын өнімнің құрылымы, сапасы мен көрсеткіштеріне бақылауды жүзеге асыратын әдістерді
микробиологиялық зертханаларда жүргізу қабілетін қалыптастырады.

Жоқ

Жоқ

Топтық жұмыс,Миға шабуыл, Пікір алмасу,Сын тұрғысынан ойлау

1ОН7- тірі ағза мүшелері мен мүшелер жүйесінің физиологиялық қызметін, сыртқы ортамен байланысын, оның бейімделуінде болатын биотехнологиялық өзгерістерді зерттей отырып, ағзаға тән функциялар мен микробиологиялық процестердің жүру механизмін, зертханалық жұмыстардың ережелерін, әдістері мен формаларын айқындайды
2ОН 10- халықшаруашылық салаларындағы биообъектілердің өнімділігін арттыруда озық құрал- жабдықтарды пайдалана отырып, талдаудың ұлттық экологиялық қауіпсіздік, уыттылық талаптарына сәйкес биотехнологиялық препараттар өндірісінде тиімді технологияларды іске асырады
Haftalık KonuБағалау әдісі
1Микроорганизмдерді өнеркəсіпте қолданудың ерекшеліктері.Жазбаша
2Микробиологиялық бақылаудың негізгі принциптері.Жазбаша
3Залалсыздандыру жəне олардың қолданыстағы түрлері.Жазбаша
4Нан пісіру өндірісіндегі биотехнологиялық құбылыстарЖазбаша
5Нан ашытқысын өндіру технологиясындағы микробиологиялық ерекшеліктер.Жазбаша
6Кондитерлік өндірісте қолданылатын шикізат түрлеріне сипаттама.Жазбаша
7Шарап өндірісінде қатысатын микроағзалардың қызметі.Жазбаша
8Спирт жəне арақ-ликер өндірісінде қолданылатын микроағзалардың түрлері.Жазбаша
9Сыра қайнату жəне алкогольсіз өндірісіндегі технологиялық айырмащылықтар.Жазбаша
10Зарарсыздандыру жəне өндірістік санитарияға жалпы сипттама.Жазбаша
11Сүт жəне сүт өнімдерінің өндірісіндегі өзгешеліктер.Жазбаша
12Консервіленген жəне кептірілген көкөністер өндірісіндегі технологиялық үдерістер.Жазбаша
13Ет өндірісіндегі микробиологиялық процестерге сипаттамаЖазбаша
14Қант өндірісіндегі технологиялық процестер.Жазбаша
15Өндiрiс қалдықтарын пайдаға жарату үшiн микроағзалардың қолданылуы.Жазбаша
Пәннің оқу нәтижелерімен байланысы
PÇ1PÇ2PÇ3PÇ4PÇ5PÇ6PÇ7PÇ8PÇ9PÇ10PÇ11PÇ12PÇ13PÇ14PÇ15
Оқулық / Материал / Ұсынылатын ресурстар
1Габидова А. Э., Анализ микробиологического риска в производстве пищевых продуктов и лекарственных препаратов: учебное пособие - Санкт-Петербург: Проспект Науки, 2016. - 304 с.
2Лесова Ж.Т. және т.б.Тағам жəне биотехнологиялық өндірістерінің микробиологиялық негіздері : оқулық./ ҚР Білім және ғылым министрлігі, ҚР жоғары оқу орындарының қауымдастығы. - Алматы: BOOKPRINT, 2013.
3Градова Н. Б., Бабусенко Е. С., Панфилов В. И., Шакир И. В.Микробиологический контроль биотехнологических производств. Москва. Издательство: М.: ДеЛи плюс.2016г. 140с.
4Тиман Дж., Палладино М. А. Биотехнологияға кіріспе .Оқулық. Алматы. 2013. \http://rmebrk.kz
5Жұмабаева Б.Ә. Биотехнология негіздері : Оқуқұралы. Алматы: Қазақуниверситеті,
6Есимова А. М. Микроорганизмдер биотехнологиясы. Оқу құралы.. – Қарағанды : Medet Group, 2016.