Биотехнология
Сабақтың коды Курс аты Сынып Академиялық кредит Cағат Апталық сабақ сағаттары (лекция) Апталық сабақ сағаттары (практика) Апталық сабақ сағаттары (зертханалық)
BOB 3254 Биопрепараттар өндірісінің биотехнологиясы Үшінші курс 5 150 1 2 0
Пәннің сипаттамасы
Орыс тілі, Қазақ тілі
Э.Қ.Ибрагимова

Пәннің мақсаты қaзipri заманғы
микробиологиялық әдістер
көмегімен жеке
биопрепараттарды алу
технологиясын
ауылшарушылық салаларының
өндірісінде қолдану негіздерін
қалыптастыру. Пәнді игеру
нәтижесінде азықтық ақуыз
өнімін микробиологиялық
түрлі әдістерінің
технологиялық желісін
қарастырады. Фермент
өнімдері үшін микроорганизм
биомассасын алу
технологиясын, биологиялық
активтік заттарды және
препараттарды биосинтездеу
арқылы тазартылған сапасы
жоғары өнімдер алу
алгоритмін құрастыру
дағдысын меңгертеді.

Жоқ

Жоқ

баяндау, пікір алмасу,
пікір таласу,
проблемалық әдістер.

1ОН 10 - халықшаруашылық салаларындағы биообъектілердің өнімділігін арттыруда озық құрал- жабдықтарды пайдалана отырып, талдаудың ұлттық экологиялық қауіпсіздік, уыттылық талаптарына сәйкес биотехнологиялық препараттар өндірісінде тиімді технологияларды іске асырады
2ОН11- өндірістік биотехнологияның қазіргі таңдағы даму деңгейінің өзекті аспектілерін талдай отырып, тірі ағзалардың түр өзгеріске ұшырау себептерімен ферменттердің молекулалық механизмдері, заңдылықтары негізінде генетикалық және биохимиялық үдерістердің, полиферменттік жүйелердің алгоритмін әзірлейді
Haftalık KonuБағалау әдісі
1Микроорганизімдер және өсу кинетикасы, метаболизимі, классификациясыАуызша және жазбаша
2Микроорганизімдер зат алмасуы, қоректенуі, продуценттері.Ауызша және жазбаша
3Өнеркәсіптік өндірістің микробиологиялық синтез өнімі.Ауызша және жазбаша
4Ақуыз препараттары өндірісінің технологиясыАуызша және жазбаша
5Өсімдік гидролизатын алуАуызша және жазбаша
6Биохимиялық өңдеу гидролизатты дайындауАуызша және жазбаша
7Сульфитті щелокта және өсімдік шикізатының гидролизатында азықтық ашытқыны алу өндірісінің технологиясыАуызша және жазбаша
8Паприн өндірісіАуызша және жазбаша
9Гаприн өндірісіАуызша және жазбаша
10Липид өндірісіАуызша және жазбаша
11Аминқышқылы өндірісіАуызша және жазбаша
12Лизин алу өндірісіАуызша және жазбаша
13Глутамин қышқылы өндірісіАуызша және жазбаша
14Азықтық және фармацевтикалық аминқышқылыАуызша және жазбаша
15Триптофан алу. Қызылша қантын алмастырғыштарАуызша және жазбаша
Пәннің оқу нәтижелерімен байланысы
PÇ1PÇ2PÇ3PÇ4PÇ5PÇ6PÇ7PÇ8PÇ9PÇ10PÇ11PÇ12PÇ13PÇ14PÇ15
Оқулық / Материал / Ұсынылатын ресурстар
1Биотехнология нысандары. Оқу құралы. Г. И. Исаев , А. Т. Мусабеков , Э. К. Ибрагимова. - Түркістан : Тұран, 2021.
2Тағамдық өнімдерді санитарлы-микробиологиялық бақылау: оқу-əдістемелік құрал. Г.Ж. Абдиева, А.С. Кистаубаева, И.С. Савицкая. − Алматы, 2020
3Тағамдық биотехнологиядан әдістемелік нұсқаулық /Р.Ж. Бержанова, Т.Д. Мукашева, Р.К. Сыдыкбекова [және т.б.]. – Aлмaты: Қaзaқ университеті, 2018.
4Тағам биотехнологиясы: Х. Х. Мақажанова, Ж. Т.Лесова, С. А. Надирова. Оқулық. «Дəуір», 2012
5Кабылбекова, Г.К.Тағам биотехнологиясы : Электрондық оқулық . . - Қарағанды: ҚарМТУ, 2015.
6Жалпы тамақ өндірісінің технологиясы пәніне арналған зертханалық оқу құралы. Усембаева Ж.К., Шаншарова Д.А., Альменова А.С. / – Алматы: Lem баспасы, 2015
7Тағам жəне биотехнологиялық өндірістерінің микробиологиялық негіздері: Ж. Т. Лесова жəне т.б. Оқулық. / Алматы, 2013.