Биотехнология
Сабақтың коды Курс аты Сынып Академиялық кредит Cағат Апталық сабақ сағаттары (лекция) Апталық сабақ сағаттары (практика) Апталық сабақ сағаттары (зертханалық)
AZB4314 Ақуыз заттардың биотехнологиясы төртінші курс 5 150 1 2 0
Пәннің сипаттамасы
Қазақ тілі
Тойжигитова Баян

Пәнді игеру
нәтижесінде өсімдіктен,
жануардан және
микроағзалардан
алынған ақуызды
заттардың
ерекшеліктерін ескеріп,
биотехнологиялық
процестерде жүзеге
асырады. Ақуыз,
нуклеин қышқылдары,
көмірсулар және
липидтер алмасуының
өзара байланысын, тірі
жүйелерді құрудағы
және қызмет етудегі
ақуыздардың рөлін,
ақуызды алудың
биотехнологиялық
тәсілдері туралы білім
негіздерін игеруге
жағдай жасайды.

Жоқ

Жоқ

баяндау, пікір алмасу,
пікір таласу,
проблемалық әдістер.

1ОН6 - Тірі ағзадағы заттардың биохимиялық функциясы мен молекулалық құрылымының өзара байланысын тәжірибелерді жүргізу арқылы талдайды
2ОН7 - Биотехнологиялық өзгерістерді зертханалық жағдайда айқындап, ғылыми зерттеу нәтижелерін талдайды
Haftalık KonuБағалау әдісі
1Ақуыздардың биохимиялық сипаттамалары. Ақуыз синтезі. эукариоттық және прокариоттық ақуыз синтезі арасындағы айырмашылықтарға шолуАуызша және жазбаша
2Ақуыздарды сұрыптау және бағыттауАуызша және жазбаша
3Аминқышқылдары синтезіАуызша және жазбаша
4Агглютинациялайтын ақуыздарды бөлуАуызша және жазбаша
5Иммобилизацияланған ферменттер мен жасушаларды биотехнологияда қолдануАуызша және жазбаша
6Лектин алудың биотехнологиялық аспектілеріАуызша және жазбаша
7Гормондарды анықтауАуызша және жазбаша
8Антибиотиктерді анықтауАуызша және жазбаша
9Антибиотиктер биотехнологиясыАуызша және жазбаша
10Витаминдерді алу технологиясыАуызша және жазбаша
11Гибридті ақуыздарды құруАуызша және жазбаша
12Ақуыз инженериясыАуызша және жазбаша
13Ферменттер және олардың белсенділігін анықтауАуызша және жазбаша
14Диагностикалық ферменттер өндірісіАуызша және жазбаша
15Терапиялық ақуыздарды қолдану.Ауызша және жазбаша
Пәннің оқу нәтижелерімен байланысы
PÇ1PÇ2PÇ3PÇ4PÇ5PÇ6PÇ7PÇ8PÇ9PÇ10PÇ11PÇ12PÇ13PÇ14PÇ15
Оқулық / Материал / Ұсынылатын ресурстар
1Биологиялық препараттар өндірісінің технологиясы. Оқулық. Есімова А.М., Кедельбаев Б.Ш. 2014
2Микроорганизмдер биотехнологиясы. Оқулық. А.М.Есимова.2016
3Современная пищевая микробиология.Учебник. Дж. М. Джей, М. Дж. Лёсснер. Д. А. Гольден.2014
4Промышленная микробиология.Учебное пособие.О.Ю.Сартакова.2009
5Биопрепараты для повышения урожайности зернобобовых культур. Учебно-методическое пособие.. Саданов А.К, Ултанбекова Г.Д. 2019
6Өсімдік шаруашылығы өнімдерін сақтау және өңдеу технологиясы Түркістан 2020ж., Ғ.И.Исаев, Н.Н.Салыбекова.