Биотехнология
Сабақтың коды Курс аты Сынып Академиялық кредит Cағат Апталық сабақ сағаттары (лекция) Апталық сабақ сағаттары (практика) Апталық сабақ сағаттары (зертханалық)
ATOB 4260 Азық-түлік өнімдерінің биотехнологиясы төртінші курс 5 150 1 2 0
Пәннің сипаттамасы
Орыс тілі, Қазақ тілі
Э.Қ.Ибрагимова

Пәннің мақсаты азық-түлік өнеркәсібіндегі шикізатты, қоғамдық тамақтану мен дайын өнімдердің, бұйымдардың
компоненттері құрылымы туралы білім негіздерін түсіндіру. Пәнді игеру нәтижесінде тағам өндірудің түрлі салаларында микроорганизмдердің метаболиттік белсенділік мəселелері мен азық-түлік өнімдерінде пайдаланылатын күрделі органикалық қосылыстарға зертханалық талдаулар жасау қабілетін меңгертеді. Биохимиялық қасиеттері мен тағамдық қауіпсіздік талаптарына сәйкестігін айқындайтын жұмыстарды ұйымдастыру дағдысын қалыптастырады.

Жоқ

Жоқ

Топтық жұмыс, Миға шабуыл,Пікір алмасу, Сын тұрғысынан ойлау

1ОН8- халықшаруашылық салаларындағы биологиялық объектілер, шикізат, аралас субстанциялар және дайын өнімдердің биотехнологиялық өндірістік ерекшелігіне сәйкестігін бағалауда физика-химиялық, технологиялық тәсілдерді, сәйкес құрал-жабдықтарды, өндіріс қалдықтарын қайта өңдеуді, сақтауды пайдалана отырып, зертханалық талдаулар мен эксперименттер жүргізеді
2ОН 10 - халықшаруашылық салаларындағы биообъектілердің өнімділігін арттыруда озық құрал- жабдықтарды пайдалана отырып, талдаудың ұлттық экологиялық қауіпсіздік, уыттылық талаптарына сәйкес биотехнологиялық препараттар өндірісінде тиімді технологияларды іске асырады
Haftalık KonuБағалау әдісі
1Азық-түлік биотехнологиясының негізіЖазбаша
2Биотехнология материалдарыЖазбаша
3Тағам өндірістеріндегі залалсыздандырудын түрлері жəне оларды қолдануЖазбаша
4Тағам құрамындағы құнды заттар (ақуыздар, көмірсулар, дәрумендер)Жазбаша
5Тағам құрамындағы құнды заттар (минералды заттар, липидтер, ферменттер)Жазбаша
6Өнімдердің сыртқы түрін жақсартатын заттар тағамдық бояғыштарЖазбаша
7Ароматизаторлар.Тағам дық эфир майлары жəне дəмдегіш заттардың сығындысыЖазбаша
8Қоюландыргыштар, тұрақтандырғыштар жəне гельтүзгіштерЖазбаша
9Дəмдегіш заттар. Дəмдегіш заттардың жіктелуіЖазбаша
10Тағам өнімдерінің сақтау мерзімінің ұзаруына əсер ететін заттар. Тотықсыздандырғышта р (антиоксиданттар)Жазбаша
11Технологиялық процестерді тездететін жəне жеңілдететін заттар. Табиғи ферменттер жəне өндірістік ферменттік препараттарЖазбаша
12Биологиялық белсенді қоспаларды өндіру жəне оларды пайдалануЖазбаша
13Тағамдардың улылығы жəне одан сақтану жолдарыЖазбаша
14Азық-түлік өнімдерінің қауіпсіздігіне қойылатын талаптарЖазбаша
15Генетикалық модификацияланған өнімдерЖазбаша
Пәннің оқу нәтижелерімен байланысы
PÇ1PÇ2PÇ3PÇ4PÇ5PÇ6PÇ7PÇ8PÇ9PÇ10PÇ11PÇ12PÇ13PÇ14PÇ15
Оқулық / Материал / Ұсынылатын ресурстар
1Биотехнология нысандары. Оқу құралы. Г. И. Исаев , А. Т. Мусабеков , Э. К. Ибрагимова. - Түркістан : Тұран, 2021.
2Тағамдық өнімдерді санитарлы-микробиологиялық бақылау: оқу-əдістемелік құрал. Г.Ж. Абдиева, А.С. Кистаубаева, И.С. Савицкая. − Алматы, 2020
3Тағамдық биотехнологиядан әдістемелік нұсқаулық /Р.Ж. Бержанова, Т.Д. Мукашева, Р.К. Сыдыкбекова [және т.б.]. – Aлмaты: Қaзaқ университеті, 2018.
4Тағам биотехнологиясы: Х. Х. Мақажанова, Ж. Т.Лесова, С. А. Надирова. Оқулық. «Дəуір», 2012
5Кабылбекова, Г.К.Тағам биотехнологиясы : Электрондық оқулық . . - Қарағанды: ҚарМТУ, 2015.
6Жалпы тамақ өндірісінің технологиясы пәніне арналған зертханалық оқу құралы. Усембаева Ж.К., Шаншарова Д.А., Альменова А.С. / – Алматы: Lem баспасы, 2015
7Тағам жəне биотехнологиялық өндірістерінің микробиологиялық негіздері: Ж. Т. Лесова жəне т.б. Оқулық. / Алматы, 2013.