Биотехнология
Сабақтың коды Курс аты Сынып Академиялық кредит Cағат Апталық сабақ сағаттары (лекция) Апталық сабақ сағаттары (практика) Апталық сабақ сағаттары (зертханалық)
SM3301 «Санитарлық микробиология » Үшінші курс 5 150 1 2 0
Пәннің сипаттамасы
Орыс тілі, Қазақ тілі
К.К.Байтурсинов

Түрлі аурулар қоздырғыштары болып табылатын патогенді микроорганизмдер мен вирустар, сондай-ақ жануарларды зақымдай алатын, азық-түлік өнімдерінің бүлінуін тудыратын қоршаған ортадағы микроорганизмдерді теориялық және практикалық негіздерін қалыптастыру. Оқу курсы су, ауа, топырақ, сүт және ет өнімдерін зерттеудің
санитарлық-бактериологиялық әдістерінің әдіснамалық негіздерін қалыптастырады. Пән сыртқы орта объектілерінің
санитарлық-гигиеналық күйін зерттеуге бағытталған.

Ауылшаруашылық селекциясы, 

Клетка биологиясы, 

Топтық жұмыс,Миға шабуыл, Пікір алмасу, Сын тұрғысынан ойлау

1ОН 4 - Жаратылыстану ғылымдарының мәселелерді шешуде теория мен мен практиканы ұштастырады, зерттеушілік дағдыларын қалыптастырады; -білімін қолдану тәжірибесінде кәсіби қызметінің тиімділігін арттырады
2ОН 9 -- биологиялық объектілерді бақылау, таксономиялық жіктеу, салыстыру, суреттеу біліктерін көрсетеді; - теория мен тәжірибеде алған білімдері мен практикалық дағдыларын зерттеу жұмыстарында үйлестіреді
3ОН 11 - биологиялық нысандар туралы білімді терең меңгереді; -үдерістер мен құбылыстардың заңдылықтарын бағалай алады, іс жүзінде қолдану қабілетін көрсетеді
4ОН 12 -табиғи ресурстарды тиімді пайдалану мен қорғау заңдары мен, принциптерін және ережелерді талдайды, қорғау бойынша іс- шараларды ұйымдастырады
Haftalık KonuБағалау әдісі
1Санитарлық микробиология пәні, даму тарихы, мақсаты мен міндеттері.Жазбаша
2Қоршаған ортадағы микроағзаларғатүрлік сипаттамаЖазбаша
3Топырқтың санитарлық- микробиологиялық көрсеткіштері .Жазбаша
4Судың санитарлық- микробиологиялық көрсеткіштеріЖазбаша
5Микроағзалармен антибиотиктердің биосинтезделуін жоғарылату жолдары.Жазбаша
6Қоршаған ортадағы объектілердің санитарлық, гигиеналық жағдайының микробиологиялық көрсеткіштеріЖазбаша
7Азық-түлік өнімдерінің санитарлық- көрсеткіштеріЖазбаша
8Ет және еттен жасалған өнімдердің микробиологиясыЖазбаша
9Сүт және сүт өнімдерінің санитарлық- көрсеткіштеріЖазбаша
10Ауа микрофлорасының ерекшеліктері.Жазбаша
11Жеке тұрмыстық заттар мен адам ағзасындағы санитарлық- бактериологиялық көрсеткіштеріне сипаттамаЖазбаша
12Патогенді микроағзаларға жалпы сипаттамаЖазбаша
13Адамның микробиотасы. Ауыз қуысының микрофлорасыЖазбаша
14Тағам токсикоинфекцияларын, ішек инфекциялық аурулары мен тағамды токсикоз ауруларын қоздырушылар.Жазбаша
15Адам ағзасының микрофлорасын қалпына келтіретін препараттар өндірісі.Жазбаша
Пәннің оқу нәтижелерімен байланысы
PÇ1PÇ2PÇ3PÇ4PÇ5PÇ6PÇ7PÇ8PÇ9PÇ10PÇ11PÇ12PÇ13PÇ14PÇ15
Оқулық / Материал / Ұсынылатын ресурстар
1Санитарлық микробиология. Оқу құралы Г. М. Салхожаева. - Алматы : TechSmith, 2022
2Н. И. Жапаркулова, А. К. Амирова, А. Н. Аралбаева, Р. С. Утегалиева Тағамдық және санитарлық микробиология. Оқу құралы- Алматы : Лантар Трейд, 2020
3С. Б. Ахметова, Л. Г. Филатова [и др.]. Санитарлық микробиология. Оқу-әдістемелік нұсқау - А. : Эверо, 2014.
4С. Б. Ахметова, Л. Г. Филатова, Г. А. Абдулина, Ж. С. Сайлау, Ә. Қ. Кабдуова Санитарлық микробиология. Оқу-әдістемелік нұсқауы- Алматы : Эверо, 2023.
5Н.И. Жапаркулова, А.К. Амирова, А.Н. Аралбаева, Р.С. Утегалиева Тағамдық және санитарлық микробиология Тағам өндірісі мамандарға арналған: Оқу құралы. ҚР Білім және ғылым министрлігі, Алматы технологиялық университеті. - Алматы: АТУ, 2019. http://rmebrk.kz