Биология (Педагогикалық ғылымдар)
Сабақтың коды Курс аты Сынып Академиялық кредит Cағат Апталық сабақ сағаттары (лекция) Апталық сабақ сағаттары (практика) Апталық сабақ сағаттары (зертханалық)
КM 6309 Қолданбалы микробиология Екінші курс 7 210 2 2 0
Пәннің сипаттамасы
Қазақ тілі
Саржанова Шахноза

Пән
микроорганизмдердің
қоршаған ортаның
экстремальды
жағдайларында тіршілік
ету қабілеттерімен
таныстырып,
медициналық,
фармацевтикалық,
өнеркәсіптік,
ауылшаруашылық,
топырақ, ветеринарлық,
экологиялық
микробиологиясы мен
патологиясын жан-
жақты қарастырады.
Білім алушы
биологияның негізгі
теориялық
заңдылықтары мен
заманауи зерттеу
әдістері арқылы  ғылыми-зерттеу
жұмыстарын дербес
жүргізуге, зерттеулердің
тәжірибелік деректерін
талдауға және
статистикалық
әдістермен өңдеуге,
экспериментті
жүргізудің шарттарын
дұрыс бағалауға
үйренеді.

Жоқ

Жоқ

Топпен жұмыс, миға
шабуыл, пікір алмасу,
сын тұрғысынан ойлау

1ОН8 - Педагогикалық қызметті жүзеге асыруда биология саласындағы қазіргі заманғы тұжырымдамалар мен теориялар шеңберінде алынған деректердің құндылығын негіздеу үшін оларға талдау жүргізеді.
2ОН9 - Биологияның негізгі теориялық заңдылықтары мен заманауи білім беру әдістемесі мен зерттеу әдістерін үйлесімді қолдана отырып, кәсіби қызметінде ғылыми- зерттеу жұмыстарын дербес жүзеге асырады және зерттеулердің тәжірибелік деректерін статистикалық әдістермен өңдейді.
Haftalık KonuБағалау әдісі
1Қолданбалы микробиологияға кіріспе. Микробиологияның тарихы.Ауызша және жазбаша
2Микроорганизмдердің жіктелуі, құрылымы және қызметіАуызша және жазбаша
3Микроорганизмдердің физиологиясы (даму- көбею-қоректену)Ауызша және жазбаша
4Микроорганизмдер генетикасыАуызша және жазбаша
5Микроорганизмдердің дамуына әсер ететін факторларАуызша және жазбаша
6Медицинадағы қолданбалы микробиологияАуызша және жазбаша
7Микробқа қарсы агенттер: антибиотиктермен және олардың әсер ету механизмі.Ауызша және жазбаша
8Вакциналар және иммунологияАуызша және жазбаша
9Ауыл шаруашылығындағы микробиология. Топырақ құнарлылығындағы микроорганизмдердің рөлі.Ауызша және жазбаша
10Өсімдіктер мен микробтардың өзара әрекеттесуі.Ауызша және жазбаша
11Өндірістік микробиология: ашыту процестеріАуызша және жазбаша
12Биоремедиация: қоршаған ортаны тазартудағы микробтардың рөлі және қалдықтарды өңдеуде биоремедиацияны қолдану.Ауызша және жазбаша
13Биотехнологиядағы микробиология. Генетикалық инженерия және оның жетістіктері.Ауызша және жазбаша
14Биоотын, ферменттер және басқа биоөнімдерді өндіруде микроорганизмдерді пайдалану.Ауызша және жазбаша
15Иммундық жауап механизмдері: микробиоманың адам денсаулығындағы маңызы. Микробиоманы зерттеудегі жетістіктер және оның әлеуетті қолданбалары.Ауызша және жазбаша
Пәннің оқу нәтижелерімен байланысы
PÇ1PÇ2PÇ3PÇ4PÇ5PÇ6PÇ7PÇ8PÇ9
Оқулық / Материал / Ұсынылатын ресурстар
1Сами Озчелик. Жалпы микробиология. Медициналық кітап дүкені 2022
2Микробиология. Оқу құралы [Текст] / Қ. Т. Жұманов, Қ.Б. Орынтаев, Е.Е. Құлпыбай, А.Е. Алтеноа. - Алматы : TechSmith, 2022.
3Тағамдық өнімдерді санитарлы-микробиологиялық бақылау. Оқу-әдістемелік құрал. [Текст] / Абдиева, А. С. Кистаубаева, И. С. Савицкая. - Алматы : Қазақ ун-ті, 2020