Сабақтың коды | Курс аты | Сынып | Академиялық кредит | Cағат | Апталық сабақ сағаттары (лекция) | Апталық сабақ сағаттары (практика) | Апталық сабақ сағаттары (зертханалық) |
---|---|---|---|---|---|---|---|
BN 1266 | Биотехнология негіздері | Бірінші курс | 5 | 150 | 1 | 2 | 0 |
Пән өсімдіктердің жаңа сорттарын, жануарлардың асыл тұкымын, микроорганизмдердің штаммдарын шығару,
биотехнологияның басқа ғылым салаларымен байланысы негізіндегі теориялық білімін көрсетеді. Пәнді игеру
нәтижесінде білім алушы микробиологиялық синтездеумен дайын өнімді бөліп алудың озық əдістерін, биотехнологиялық өндірісте қолданылатын қондырғылардың жұмыс жасау принципін айқындайды.
Гормондар, ферменттер, дәрумендер, антибиотиктер, органикалық қышқылдар, дәрі-дәрмектер алу
механизмін, технологиялық процестердің өндірісте пайдалану дағдысын қалыптастырады.
Биотехнология нысандары
жоқ
Топпен жұмыс, блиц-сұрақтар, сын тұрғысынан ойлау, миға шабуыл, кейс-стадий.
1 | ОН5-Биотехнологияның негізгі заңдылықтарын түсініп, өнеркәсіп салаларында озық технологияларды қолданады. |
2 | ОН7-Биотехнологиялық өзгерістерді зертханалық жағдайда айқындап, ғылыми зерттеу нәтижелерін талдайды. |
3 | ПОН1- микробиологиялық биотехнологияны зерделеу кезінде өз бетінше эксперимент жүргізеді, осы саладағы зерттеу нәтижелерін талдайды, жұмыс жүргізу әдістерін таңдайды. |
4 | ПОН2-Медициналық биотехнология саласында зерттеулер жүргізу кезінде әртүрлі әдістерді тиімді қолданады, сондай-ақ қорытынды жасайды және эксперимент нәтижелерін өңдейді. |
5 | ПОН3-сүт биотехнологиясы салаларында зертханалық және жыныстық ғылыми жұмыстарды жүргізу үшін заманауи жабдықтар арқылы зерттеулер ұйымдастырады. |
6 | ПОН4-ферменттік биотехнологияның әртүрлі зерттеу бағыттарында жүргізілген кезде эксперимент әдістерінің тиімділігін талдайды. |
7 | ПОН5-қоршаған ортаның биотехнологиялық процестерін зерделеу кезінде зерттеудің инновациялық әдістерінің маңыздылығын түсіну дағдыларын көрсетеді. |
8 | ПОН6-азық-түлік биотехнологиялық өнімдерінің технологиялық сапасын жақсарту мақсатында биотехнологияның барлық салалары бойынша ғылыми зерттеулердің статистикалық нәтижелерін өңдеу қабілетін көрсетеді және гендік инженерияның және оның негіздерін жетілдіру жолдарын ұсынады. |
Haftalık Konu | Бағалау әдісі | |
---|---|---|
1 | Кіріспе. Биотехнология пәні және оның міндеттері. Биотехнологияның дамуына басқа ғылым салаларының әсері. Биотехнологияның негізгі даму кезендері. | Жазбаша |
2 | Жасуша биологиясы. Қоректік орталар. Жасушаларды өсіруге қажетті жағдайлар. Каллус алу және өсіру. | Жазбаша |
3 | Микробиология - биотехнологияның ғылыми-тәжірибелік негізі. | Жазбаша |
4 | Биотехнологиялық үдерістер, қолданылатын құрал- жабдықтар. | Жазбаша |
5 | Медициналық биотехнология. Медицинаға арналған препараттарды биотехнологиялық жолдармен өндіру технологиясы. | Жазбаша |
6 | Сүт тағамдарының, алкогольді және алкогольсіз сусындар өндірісінің биотехнологиялық өндірісі. | Жазбаша |
7 | Қоршаған ортаны қорғау биотехнологиясы. | Жазбаша |
8 | Өсімдік биотехнологиясы. Өсімдік жасушаларын in vitro жағдайында өсіру әдістері. Бактериалды тыңайтқыштар. Энтомопатогенді биопрепараттар. | Жазбаша |
9 | Мал шаруашылығы және ветеринария биотехнологиясы. Малазықтық ақуыздар, пробиотиктер, вакциналар биотехнологиясы. | Жазбаша |
10 | Ферменттік препараттардың биотехнологиялық өндірісі. Ферменттер көзі және номенклатурасы. | Жазбаша |
11 | Тағам өнеркәсібіне қажетті препараттарды биотехнологиялық жолдармен өндіру. | Жазбаша |
12 | Гендік инженерияның мүмкіндіктері мен даму бағыттары, теориялық және әдістемелік негіздері. Гені модификацияланған өсімдіктер және жануарлар. | Жазбаша |
13 | Энергетикалық биотехнология. Биоэтанол өндірісі. Биогаз өндірісі. | Жазбаша |
14 | Жасуша инженериясы. Протопласттарды бөліп алу, қосу, өсіру әдістемелері. Жасушалық селекция негіздері. | Жазбаша |
15 | Нанобиотехнология негіздері. Биологиялық сәйкес келетін имплантанттар. Антибактериялық медицина материалдары мен құралдары. Наноботтар. | Жазбаша |
PÇ1 | PÇ2 | PÇ3 | PÇ4 | PÇ5 | PÇ6 | PÇ7 | PÇ8 | PÇ9 | PÇ10 | PÇ11 | PÇ12 | PÇ13 | PÇ14 | PÇ15 |
---|