Lesson Code | Course Name | Class | Credit | Lesson Time | Weekly Lesson Hours (Theoretical) | Weekly Lesson Hours (Practice) | Weekly Class Hours (Laboratory) |
---|---|---|---|---|---|---|---|
BN 1266 | Basis of Biotechnology | Бірінші курс | 5 | 150 | 1 | 2 | 0 |
The subject shows theoretical knowledge based on the production of new varieties of plants, breeding animals, strains of microorganisms, and the connection of biotechnology with other scientific fields. Determination of finished products isolation methods and the principle of installations operation used in biotechnological production. As a result of the student of studying the course, he masters the mechanisms of obtaining hormones, enzymes, vitamins, antibiotics, the use of technological processes in production.
No
Biotechnology facilities
Teamwork, blitz questions, critical thinking, brainstorming, case study
1 | LO5-Uses advanced technologies in industries, understanding the basic laws of biotechnology. |
2 | LO7-Determines biotechnological changes in the laboratory and analyzes the results of scientific research. |
3 | ПОН1- микробиологиялық биотехнологияны зерделеу кезінде өз бетінше эксперимент жүргізеді, осы саладағы зерттеу нәтижелерін талдайды, жұмыс жүргізу әдістерін таңдайды. |
4 | ПОН2-Медициналық биотехнология саласында зерттеулер жүргізу кезінде әртүрлі әдістерді тиімді қолданады, сондай-ақ қорытынды жасайды және эксперимент нәтижелерін өңдейді. |
5 | ПОН3-сүт биотехнологиясы салаларында зертханалық және жыныстық ғылыми жұмыстарды жүргізу үшін заманауи жабдықтар арқылы зерттеулер ұйымдастырады. |
6 | ПОН4-ферменттік биотехнологияның әртүрлі зерттеу бағыттарында жүргізілген кезде эксперимент әдістерінің тиімділігін талдайды. |
7 | ПОН5-қоршаған ортаның биотехнологиялық процестерін зерделеу кезінде зерттеудің инновациялық әдістерінің маңыздылығын түсіну дағдыларын көрсетеді. |
8 | ПОН6-азық-түлік биотехнологиялық өнімдерінің технологиялық сапасын жақсарту мақсатында биотехнологияның барлық салалары бойынша ғылыми зерттеулердің статистикалық нәтижелерін өңдеу қабілетін көрсетеді және гендік инженерияның және оның негіздерін жетілдіру жолдарын ұсынады. |
Haftalık Konu | Evaluation Method | |
---|---|---|
1 | Introduction. Biotechnology subject and its tasks. Influence of other scientific fields on the development of biotechnology. The main development stages of biotechnology. | Жазбаша |
2 | Cell biology. Nutrient environments. Conditions necessary for cell growth. Callus extraction and cultivation. | Жазбаша |
3 | Microbiology is the scientific and practical basis of biotechnology. | Жазбаша |
4 | Biotechnological processes, used equipment. | Жазбаша |
5 | Medical Biotechnology. Technology of production of drugs for medicine by biotechnological methods. | Жазбаша |
6 | Biotechnological production of enzyme preparations. Source and nomenclature of enzymes. | Жазбаша |
7 | Biotechnological production of drugs necessary for the food industry. | Жазбаша |
8 | Biotechnological production of dairy products, production of alcoholic and non-alcoholic beverages. | Жазбаша |
9 | Energy biotechnology. Bioethanol production. Biogas production. | Жазбаша |
10 | Environmental biotechnology. | Жазбаша |
11 | Plant biotechnology. Methods of growing plant cells in vitro. Bacterial fertilizers. Entomopathogenic biopreparations. | Жазбаша |
12 | Livestock and veterinary biotechnology. Biotechnology of malaria proteins, probiotics, vaccines. | Жазбаша |
13 | Opportunities and directions of development, theoretical and methodological bases of genetic engineering. Genetically modified plants and animals. | Жазбаша |
14 | Cell engineering. Protoplast isolation, addition, cultivation methods. Basics of cell selection. | Жазбаша |
15 | Fundamentals of nanobiotechnology. Biocompatible implants. Materials and tools of antibacterial medicine. Nanobots. | Жазбаша |
PÇ1 | PÇ2 | PÇ3 | PÇ4 | PÇ5 | PÇ6 | PÇ7 | PÇ8 | PÇ9 | PÇ10 | PÇ11 | PÇ12 | PÇ13 | PÇ14 | PÇ15 |
---|
Textbook / Material / Recommended Resources | ||
---|---|---|
1 | Biotechnology. Educational tool. O. K. Karabala-Uly. - Almaty: TechSmith, 2022. | |
2 | Biotechnology of microorganisms. Educational tool. A.M. Yesimova. - Karaganda: 2016. | |
3 | Fundamentals of Biotechnology: Higher and Lower Plant Biotechnology. Educational tool. S.K. Turasheva, G.I. Ernazarova. - Almaty: Kazakh University, 2016. | |
4 | Fundamentals of Biotechnology. High and low plant biotechnology. Educational tool. - Almaty: Kazakh University, 2016. Turasheva, S.K., Ernazarova, G.I. | |
5 | Fundamentals of Biotechnology. Educational tool. - Almaty: Kazakh University, 2016. Zhumabaeva B.А. | |
6 | Fundamentals of Biotechnology. Animal Biotechnology. Educational tool. Zhumabaeva B.A. ‒ Almaty: Kazakh University, 2014. |