Биотехнология
Сабақтың коды Курс аты Сынып Академиялық кредит Cағат Апталық сабақ сағаттары (лекция) Апталық сабақ сағаттары (практика) Апталық сабақ сағаттары (зертханалық)
АM4296 Ауылшаруашылық микробиологиясы Екінші курс 5 150 1 2
Пәннің сипаттамасы
Қазақ тілі
Саржанова Шахноза

Пән топырақ
микроорганизмдерін
зерттеу,
микробиологиялық
тыңайтқыштар және
олардың құрамы,
топырақ
құнарлылығының
көбеюіндегі рөлі, озық
агротехникалық
әдістердің топырақ
микроорганизмдеріне
әсері туралы түсінік
қалыптастырады. Пәнді
игеру нәтижесінде білім
алушы экологиялық
қауіпті агрохимиялық
заттарды минималды
қолдану және
биологиялық өнімдерді
пайдалану арқылы
қамтамасыз етілетін ауыл шаруашылығының
қарқындылығын
арттыру, табиғи
экожүйелерге,
биоәртүрлілікке әсерін
бағалап, тәжірибе
жүргізу дағдысын
меңгертеді.

жоқ

жоқ

Топпен жұмыс, миға
шабуыл, пікір алмасу,
сын тұрғысынан ойлау

1ОН8 - Биотехнологиялық процесс кезіндегі тірі ағзалардың сыртқы ортамен байланысын микробиологиялық өзгерістерде айқындайды.
2ОН9 - Нано-, биотехнологиялардың клеткалық инженерия нәтижелерін қолдануда микробиологиялық синтез әдістерін таңдайды.
Haftalık KonuБағалау әдісі
1Ауылшаруашылық микробиологиясына кіріспе.Ауызша және жазбаша
2Өсімдіктер мен микробтардың өзара әрекеттесуіАуызша және жазбаша
3Микроорганизмдердің дамуына әсер ететін факторларАуызша және жазбаша
4Микроорганизмдердің табиғатта таралуы. Су және ауа микрофлорасы.Ауызша және жазбаша
5Топырақтың түзілу процесі мен құнарлығына микроағзалардың рөлі.Ауызша және жазбаша
6Топырақ құнарлығын арттыруға және өсімдіктердің дамуына бактериялық тыңайтқыштардың әсері.Ауызша және жазбаша
7Прокариоттық және эукариоттық жасуша құрылымдарыАуызша және жазбаша
8Ауыл шаруашылығындағы микробтардың әртүрлілігіАуызша және жазбаша
9Өсімдіктерді қорғауда микробтық пестицидтерді қолдану мүмкіндіктері мен әсер ету механизмдеріАуызша және жазбаша
10Эпифитті және тамыр микроорганизмдеріАуызша және жазбаша
11Микроорганизмдер арасындағы байланыстарАуызша және жазбаша
12Микробтық өнімдерАуызша және жазбаша
13Табиғатта азот, фосфор, темір, күкүрт айналымында микроағзалардың рөліАуызша және жазбаша
14Қоршаған ортаға әсер және тұрақты ауыл шаруашылығыАуызша және жазбаша
15Атмосфера азотын биологиялық фиксациялауАуызша және жазбаша
Пәннің оқу нәтижелерімен байланысы
PÇ1PÇ2PÇ3PÇ4PÇ5PÇ6PÇ7PÇ8PÇ9PÇ10PÇ11PÇ12PÇ13PÇ14PÇ15
Оқулық / Материал / Ұсынылатын ресурстар
1Сами Озчелик. Жалпы микробиология. Медициналық кітап дүкені 2022
2Айхан Темиз. Жалпы микробиологияны қолдану әдістері Хатибоглу баспасы, 2021
3Микробиология. Оқу құралы [Текст] / Қ. Т. Жұманов, Қ.Б. Орынтаев, Е.Е. Құлпыбай, А.Е. Алтеноа. - Алматы : TechSmith, 2022.
4Микробиология. Оқу құралы [Текст] / А. Д. Салтыков, Г. Ж. Сарсекеева, М. И. Алыбаева, А. Г. Бердыбаева. - Алматы : Альманахъ, 2017
5Тағамдық өнімдерді санитарлы-микробиологиялық бақылау. Оқу-әдістемелік құрал. [Текст] / Абдиева, А. С. Кистаубаева, И. С. Савицкая. - Алматы : Қазақ ун-ті, 2020
6Микробиология және вирусология: Электрондық оқулық . /. - Қарағанды: ҚарМТУ, 2015. . http://rmebrk.kz
7Ауылшаруашылық микробиологиясы. Оқу-әдістемелік құралы [Текст] / М.Т Ерденов, Р. А. Дайрабаев, Б. З. Умиров , Ғ. И. Исаев. - Түркістан : Тұран, 2020.