Биотехнология
Сабақтың коды Курс аты Сынып Академиялық кредит Cағат Апталық сабақ сағаттары (лекция) Апталық сабақ сағаттары (практика) Апталық сабақ сағаттары (зертханалық)
AB3278 «Ауылшаруашылық биотехнологиясы» Үшінші курс 5 150 1 2 0
Пәннің сипаттамасы
Қазақ тілі
Ерденов Мұрат

Пән өсімдік және мал
шаруашылығы
өнімдерін өндіру
әдістері мен құралдарын
жетілдірудегі
биотехнологияның рөлі,
маңызы, орны туралы
білім қалыптастырады.
Пәнді игеру
нәтижесінде білім
алушы азықты ұтымды
өндіру мен
пайдаланудың, ауыл
шаруашылығы
өсімдіктері мен
жануарларының
өнімділігін арттырудың
биотехнологиялық
әдістерін, құралдарын,
ауыл шаруашылығы
өнімдерін өндіруде
материалдық ресурстарды
пайдаланатын
процестердің өнімдеріне
зертханалық талдау
жүргізу дағдысын
меңгертеді.

Жоқ

Жоқ

Топпен жұмыс, миға
шабуыл, пікір алмасу,
сын тұрғысынан
ойлау

1ОН 5 - - Биотехнологияның негізгі заңдылықтарын түсініп, өнеркәсіп салаларында озық технологияларды қолданады .
2ОН10 - -Биообъектілердің өнімділігін арттыру үшін биотехнологиялық препараттардың тиімді технологияларын техникалық шарттарға сәйкес, жүзеге асыру алгоритмін әзірлейді.
Haftalık KonuБағалау әдісі
1Ауылшаруашылық биотехнологиясы пәніне кіріспе. Ауылшарушылық биотехнологиясы - биотехнологияның бір саласы.
2Азотфиксирлеу жүйесінің негізгі қасиеттері мен әртүрлілігі, бұршақты- ризобиозды симбиоз. Симбиотикалық азотфиксирлеу биожүйесінің эволюциясы және генетикалық негіздер концепциясы туралы жалпы түсінік.
3Молекулалық биология және молекулалық генетика – генетикалық инженерияның негізі.
4Биотехнологияда өсімдік шаруашылығы өнімдерінің сапасын арттырудағы биохимиялық және генетикалық инженерияның маңызы.
5Жемді сүрлеу принциптері. Сүрлем микрофлорасы.
6Жемшөп ақуызының дәстүрлі емес көздері. Жемшөп ақуызын синтездеуге арналған шикізат базасы.
7Шырынды жемді химиялық сүрлеу. Жасыл өсімдік шырынын өзгерту.
8Биогаз өндірісінің технологиясы.Қи мен биогаз биоконверсиясының әлемдік тәжірибесі.
9Биоконверсияға қажетті өсімдік шикізаты.Клетчаткан ы бұзатын микроорганизмдер.
10Биотехнологияда және агротехнологияда биоэнергетикалық процестерді ескерудің қажеттілігі.
11Эксергетикалық талдау негізінде, өсімдік шаруашылығы өнімдерінің өндірісіндегі энергияны сақтау оптимизациясы.
12Биологиялық тыңайтқыштар. Азот биотыңайтқыштарын алу технологиясы.
13Өсімдік және мал шаруашылығында қолдану. Ауылшаруашылық өнімдерін өңдеу және сақтау. Биоконверсия және биоэнергетика.
14Олардан алынатын өнімдерге мемлекеттік бақылау жүргізу. Биотехнологиядағы және биоинженериядағы стандартизация.
15Биоинженериядағы биоқауіпсіздік және генетикалық тәуекелдік.
Пәннің оқу нәтижелерімен байланысы
PÇ1PÇ2PÇ3PÇ4PÇ5PÇ6PÇ7PÇ8PÇ9PÇ10PÇ11PÇ12PÇ13PÇ14PÇ15
Оқулық / Материал / Ұсынылатын ресурстар
1ХалилаӘ.Н., БейсебаевМ.Ж., ЖүнісовТ. А.Биотехнология. Оқу құралы. [Текст] / - Шымкент : Отырар, 2015
2Қарабала-ұлыО.Қ. Биотехнология. Оқу құралы. [Текст] / - Алматы : TechSmith, 2022.
3ЕрденовМ.Т., ДайрабаевР.А., УмировБ.З., ИсаевҒ.И. Ауылшаруашылық микробиологиясы. Оқу-әдістемелік құралы [Текст] / - Түркістан : Тұран, 2020.
4АубакировХ.Ә., СұлтановА.А, СүлейменЕ.М., ТлеповА.Ә. Ауыл шаруашылық биотехнологиясы: Оқулық. /; ҚР Білім және ғылым министрлігі, ҚР Жоғары оқу орындарының қауымдастығы . - Алматы: Экономика, 2013. http://rmebrk.kz/
5Каташева, А.Ч. Тұрысбекова, Ә.Е.Микроорганизмдербиотехнологиясы: Оқуқұралы. / Алматинский технологический университет. - Алматы: АТУ, 2015. http://rmebrk.kz/