Сабақтың коды | Курс аты | Сынып | Академиялық кредит | Cағат | Апталық сабақ сағаттары (лекция) | Апталық сабақ сағаттары (практика) | Апталық сабақ сағаттары (зертханалық) |
---|---|---|---|---|---|---|---|
AB3278 | «Ауылшаруашылық биотехнологиясы» | Үшінші курс | 5 | 150 | 1 | 2 | 0 |
Пән өсімдік және мал
шаруашылығы
өнімдерін өндіру
әдістері мен құралдарын
жетілдірудегі
биотехнологияның рөлі,
маңызы, орны туралы
білім қалыптастырады.
Пәнді игеру
нәтижесінде білім
алушы азықты ұтымды
өндіру мен
пайдаланудың, ауыл
шаруашылығы
өсімдіктері мен
жануарларының
өнімділігін арттырудың
биотехнологиялық
әдістерін, құралдарын,
ауыл шаруашылығы
өнімдерін өндіруде
материалдық ресурстарды
пайдаланатын
процестердің өнімдеріне
зертханалық талдау
жүргізу дағдысын
меңгертеді.
Жоқ
Жоқ
Топпен жұмыс, миға
шабуыл, пікір алмасу,
сын тұрғысынан
ойлау
1 | ОН 5 - - Биотехнологияның негізгі заңдылықтарын түсініп, өнеркәсіп салаларында озық технологияларды қолданады . |
2 | ОН10 - -Биообъектілердің өнімділігін арттыру үшін биотехнологиялық препараттардың тиімді технологияларын техникалық шарттарға сәйкес, жүзеге асыру алгоритмін әзірлейді. |
Haftalık Konu | Бағалау әдісі | |
---|---|---|
1 | Ауылшаруашылық биотехнологиясы пәніне кіріспе. Ауылшарушылық биотехнологиясы - биотехнологияның бір саласы. | |
2 | Азотфиксирлеу жүйесінің негізгі қасиеттері мен әртүрлілігі, бұршақты- ризобиозды симбиоз. Симбиотикалық азотфиксирлеу биожүйесінің эволюциясы және генетикалық негіздер концепциясы туралы жалпы түсінік. | |
3 | Молекулалық биология және молекулалық генетика – генетикалық инженерияның негізі. | |
4 | Биотехнологияда өсімдік шаруашылығы өнімдерінің сапасын арттырудағы биохимиялық және генетикалық инженерияның маңызы. | |
5 | Жемді сүрлеу принциптері. Сүрлем микрофлорасы. | |
6 | Жемшөп ақуызының дәстүрлі емес көздері. Жемшөп ақуызын синтездеуге арналған шикізат базасы. | |
7 | Шырынды жемді химиялық сүрлеу. Жасыл өсімдік шырынын өзгерту. | |
8 | Биогаз өндірісінің технологиясы.Қи мен биогаз биоконверсиясының әлемдік тәжірибесі. | |
9 | Биоконверсияға қажетті өсімдік шикізаты.Клетчаткан ы бұзатын микроорганизмдер. | |
10 | Биотехнологияда және агротехнологияда биоэнергетикалық процестерді ескерудің қажеттілігі. | |
11 | Эксергетикалық талдау негізінде, өсімдік шаруашылығы өнімдерінің өндірісіндегі энергияны сақтау оптимизациясы. | |
12 | Биологиялық тыңайтқыштар. Азот биотыңайтқыштарын алу технологиясы. | |
13 | Өсімдік және мал шаруашылығында қолдану. Ауылшаруашылық өнімдерін өңдеу және сақтау. Биоконверсия және биоэнергетика. | |
14 | Олардан алынатын өнімдерге мемлекеттік бақылау жүргізу. Биотехнологиядағы және биоинженериядағы стандартизация. | |
15 | Биоинженериядағы биоқауіпсіздік және генетикалық тәуекелдік. |
PÇ1 | PÇ2 | PÇ3 | PÇ4 | PÇ5 | PÇ6 | PÇ7 | PÇ8 | PÇ9 | PÇ10 | PÇ11 | PÇ12 | PÇ13 | PÇ14 | PÇ15 |
---|
Оқулық / Материал / Ұсынылатын ресурстар | ||
---|---|---|
1 | ХалилаӘ.Н., БейсебаевМ.Ж., ЖүнісовТ. А.Биотехнология. Оқу құралы. [Текст] / - Шымкент : Отырар, 2015 | |
2 | Қарабала-ұлыО.Қ. Биотехнология. Оқу құралы. [Текст] / - Алматы : TechSmith, 2022. | |
3 | ЕрденовМ.Т., ДайрабаевР.А., УмировБ.З., ИсаевҒ.И. Ауылшаруашылық микробиологиясы. Оқу-әдістемелік құралы [Текст] / - Түркістан : Тұран, 2020. | |
4 | АубакировХ.Ә., СұлтановА.А, СүлейменЕ.М., ТлеповА.Ә. Ауыл шаруашылық биотехнологиясы: Оқулық. /; ҚР Білім және ғылым министрлігі, ҚР Жоғары оқу орындарының қауымдастығы . - Алматы: Экономика, 2013. http://rmebrk.kz/ | |
5 | Каташева, А.Ч. Тұрысбекова, Ә.Е.Микроорганизмдербиотехнологиясы: Оқуқұралы. / Алматинский технологический университет. - Алматы: АТУ, 2015. http://rmebrk.kz/ |