Биология (Жаратылыстану ғылымдары)
Сабақтың коды Курс аты Сынып Академиялық кредит Cағат Апталық сабақ сағаттары (лекция) Апталық сабақ сағаттары (практика) Апталық сабақ сағаттары (зертханалық)
Osh 3290 Өсімдік шаруашылығы Үшінші курс 5 150 1 2 0
Пәннің сипаттамасы
Қазақ тілі
Калиева Нурзия

Пән мәдени дақылдарының морфологиялық құрылысын және биологиялық ерекшеліктерін, өсімдік дақылдарының өсіру технологияларын, өсімдік шаруашылығы үшін маңызын қарастырады. Пәнді меңгеру нәтижесінде білім алушы топырақ-климаттық жағдайларына байланысты негізгі екпе дақылдардың технологиялық картасын жасау білімдерін қолданып, әртүрлі агробиологиялық жағдайда егу және өсіру дағдыларын игереді, екпе дақылдарын жіктеуге дағдыланады және оқу-далалық жағдайда биологиялық тәжірибелер жүргізе алады.

жоқ

жоқ

1. топпен жұмыс

2. постер қорғау

3. миға шабуыл

1OH5- Кәсіби қызметте биология саласындағы озық теориялық және практикалық білімін қолданады.
2OH6- Оқу-далалық және зертханалық жағдайда заманауи құрал-жабдықтарды пайдаланып, биологиялық тәжірибелер және зерттеулер жүргізеді.
3ОН8- Бақылау, салыстыру, суреттеу біліктерін көрсетіп, компьютерлік анықтағыштарды қолданып, биологиялық түрлерді жіктейді.
Haftalık KonuБағалау әдісі
1Кіріспе. Пәннің даму тарихы. Мақсаттары, міндеттері.Жазбаша
2Тұқым туралы ғылымЖазбаша
3Дәнді дақылдар. Жалпы астық нандарының ерекшеліктері.Жазбаша
4Дәнді бұршақ дақылдарыЖазбаша
5Тамыр көкөністер, түйнектер, бақша дақылдарыЖазбаша
6Майлы дақылдардың маңызы. Ботаникалық әртүрлілік. Ең маңызды, сапалы өсімдік майларының айырмашылығы. Эфир майлы өсімдіктердің әртүрлілігі және олардың қолданылуы.Жазбаша
7Тоқыма дақылдардың маңызы, оларды топтастыру және өсіру аймақтары. Мақта талшығының технологиялық қасиеттері. Негізгі түрлері. Өсу технологиясы, мақтаның жоғары өнімділігін қамтамасыз ету.Жазбаша
8Есірткі өсімдіктер Темекі мен шөгінділердің маңызы, егіс алқаптары. Техниканың ерекшеліктері темекі өсіру. Көшеттерді дайындау.Жазбаша
9Сирек кездесетін (дәстүрлі емес) азықтық өсімдіктер Мал азықтық өсімдіктерді интродукциялау және оның азық- түлік қорын нығайтудағы маңызы мал шаруашылығы Маңыздылығы, қоректік қасиеттері, таралуы, өнімділігі, ботаникалық және морфологиялық сипаттамасы, өсу және даму ерекшеліктері.Жазбаша
10Күздік дақылдардың маңызы, олардың сипаттамасы. Егістік аймақтары. Күздік қара бидайды өсіру технологиясы.Жазбаша
11Экологиялық және өсірудің экономикалық принциптері егістік дақылдарыЖазбаша
12Сыртқы орта факторларға өсімдік қажеттілігінің биологиясы.Жазбаша
13Дәнді бұршақ дақылдары. Ботаникалық әртүрлілік. Мағынасы, ақуыз мәселесін шешудегі рөліЖазбаша
14Дәрілік ӨсімдіктерЖазбаша
15Бал беруші және есірткі өсімдіктеріЖазбаша
Пәннің оқу нәтижелерімен байланысы
PÇ1PÇ2PÇ3PÇ4PÇ5PÇ6PÇ7PÇ8PÇ9PÇ10PÇ11PÇ12PÇ13
Оқулық / Материал / Ұсынылатын ресурстар
11. Фирсов, И.П. Технология растениеводства / И.П. Фирсов, А.М. Соловьев, М.Ф. Трифонова. - М.: КолосС, 2006. - 471 с.
22. Таланов, И.П. Практикум по растениеводству / И.П. Таланов. - М.: КолосС, 2008. - 278с